Hierbij presenteren wij u het actuele MIP (Meerjaren Investerings Plan). Het MIP is onderverdeeld in een overzicht van investeringen exclusief riolering en een overzicht van vervanging riolering.
Ook voor het MIP is de juiste indexatie van belang om toekomstbestendig te begroten.
Indexatie kapitaalsinvesteringen:
Waar de andere indexaties (zie paragraaf Bedrijfsvoering) van toepassing zijn op de begrotingsposten in de exploitatie, zijn de kapitaalsinvesteringen een aparte categorie. De term kapitaalinvesteringen heeft vooral betrekking op de weg -en waterbouw werken. Vanwege de langere levensduur en het feit dat de kapitaalsinvesteringen veel geld kosten wordt hier op afgeschreven.
De toegepaste indexatie op de kapitaalsinvesteringen is een verhoging van 13,2 procent voor het bestaande MIP voor de komende 4 jaren.Voor de investeringen aangaande riolering is op basis van RIONED 8% gehanteerd. Investeringen die extra geraamd worden, dienen geraamd te worden naar de huidige beste inzichten. De belangrijkste reden voor deze verhoging zijn de sterk gestegen prijzen in de weg-en waterbouw.
Kapitaallastenlimiet:
Uw raad heeft vanaf het begrotingsjaar 2021 besloten om een kapitaallastenlimiet van € 300.000,- in te stellen. Dit is vanuit een bezuinigingsoogpunt toentertijd besloten. Tevens heeft uw raad bij het vaststellen hiervan, ook besloten om een reserve in te stellen, om schommelingen op te kunnen vangen. In de Begroting 2023 is nog deze kapitaallastenlimiet geïndexeerd naar € 350.000 voor 2023. Het instellen van de kapitaallastenlimiet is altijd als tijdelijk middel bedoeld, en daarbij is ook in de verschillende P&C Producten door de jaren heen aangegeven dat dit geen toekomstbestendige maatregel is. Ook de Provincie heeft hier op gewezen. Inmiddels moeten we concluderen dat het handhaven van deze limiet op de kapitaallasten niet meer wenselijk is. In deze begroting 2024 is dan ook geen rekening meer gehouden met een kapitaallasten limiet.