Informatie- en communicatietechnologie (ICT) heeft een steeds grotere invloed op de samenleving, het dagelijks bestuur en de producten/diensten van onze gemeente. Ook in 2024 zullen we de nodige inspanningen moeten leveren om te voldoen aan de wettelijke eisen. Ook zullen we blijvend in ontwikkeling zijn aan een goede en efficiënte informatievoorziening, die ondersteunend is aan de dienstverlening.
In 2024 denkt ICT mee en is nauw aangesloten aan de behoefde voor een verbetering van de dienstverlening.
Reeds in 2022 heeft er een vooronderzoek plaatsgevonden om een begin te kunnen maken aan Configuratiemanagement. Configuratiemanagement zorgt voor een actueel inzicht in alle hardware en software en onderlinge verbindingen binnen de organisatie en is een belangrijk aspect voor het verhogen van de digitale weerbaarheid van de organisatie. In 2023 is de inventarisatie gestart. 2024 wordt benut om de inventarisatie af te ronden en om het beheer op te zetten om alle wijzigingen bij te houden .
In het verlengde hiervan wordt in 2024 ook de ICT-Architectuur in beeld gebracht. Door middel van een ICT-Architectuur;
- wordt er inzicht gecreëerd in de samenhang van organisatieprocessen, informatiesystemen en technische infrastructuur.
- wordt de mogelijkheid tot integratie van applicaties en systemen geboden, waardoor informatie snel gedistribueerd kan worden. Dit biedt kaders en houvast voor de organisatie maar ook daarbuiten, hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan ketenpartners.
- wordt ervoor gezorgd dat risico’s gesignaleerd kunnen worden en hierdoor uiteindelijk verminderd.
Nadat de afgelopen 3 jaar de mobiele werkplekken naar een goed werkbaar niveau zijn gehaald is het nu aan de tijd voor het aanpassen van de “oude” vaste werkplekken. Veel schermen en thin clients zijn aan vervanging toe. De aankomende twee jaar wordt dan ook langzaam alle verouderde apparatuur vervangen voor grotere schermen en een docking station voor de laptops.
De makelaarsuite (MKS) draait momenteel on-premiss in onze KPN Werkplek omgeving. Helaas wordt MKS uit gefaseerd door de leverancier. Na 2025 wordt deze niet meer onderhouden. Dit betekent dat in 2024 een traject wordt gestart om deze overgang te realiseren. De financiële gevolgen hier van zijn nog niet duidelijk c.q. inzichtelijk. Daarom is er in deze begroting geen extra budget gevraagd, er zal getracht worden om zoveel mogelijk binnen het programma op te vangen. Mocht dit in de toekomst anders blijken dan zullen we hier op terug komen.
Informatiebeveiliging en Privacy
Informatiebeveiliging en Privacy staan in Landsmeer hoog op de agenda. In 2024 wordt gewerkt aan een structurele bezetting van ondersteuningscapaciteit om deze thema’s goed te borgen in de organisatie. In 2024 worden er meerdere onderwerpen en projecten opgepakt om de informatieveiligheid verder te bevorderen binnen de organisatie.
Per oktober 2024 wordt de NIS2-richtlijn van toepassing op gemeenten. Het is duidelijk dat deze wet voor de informatiebeveiliging van gemeenten flinke gevolgen zal gaan krijgen. De wet is nog niet volledig uitgewerkte, de verwachte contouren zijn:
- Er zal veel meer aandacht gegeven moeten worden aan beveiliging van de taken die de gemeente niet zelf uitvoert (uitbesteed aan leveranciers, verbonden partijen, werk in ketens). Er zijn nog geen normen gesteld waar de gemeente op dat moment aan moet voldoen. Hier kan veel interactie met derden nodig zijn.
- De BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid) wordt een wettelijke verplichting. Om hieraan te voldoen zal extra inzet nodig zijn. Wat dit zal betekenen in financiële zin zal in de loop van 2024 duidelijk worden. Indien er extra budget nodig is, dan zal dat in de Perspectiefnota 2025 worden opgenomen.